teisipäev, 24. september 2019

Lastekrimka „Professor Must“ on Mika Keräneni viies seiklusjutt, mis räägib Supilinnas tegutseva laste salaseltsi seiklustest.

Seekord lahendavad lapsed Professor Musta pesuköögi müsteeriumi. Lugu algab sellest, kuidas Sadu on roninud oma lemmikpuu otsa ja kuuleb kogemata pealt telefonivestlust, mis äratab tema detektiivivaistu.

 Suure valge habemega mees räägib oma abilisele, et kui politsei saaks teada, millega nad oma pesuköögis tegelevad, pandaks mõlemad Rootsi kardinate taha. 

Mis pesuköögis toimub, selle selgitab välja salaselts Ramps ehk Olav, Anton, Reilika, Sadu ja Mari ja Prantsuse buldog padi.

pühapäev, 5. mai 2019

Julian Clary ´´Perekond Julged´´ Marta

 Julian Clary täisnimega Julian Peter McDonald Clary on inglise koomik,näitleja,esineja ja kirjanik.  Julian on sündinud 25. mail 1959. Tema esimene lasteraamat oli The Bolds mis ilmus aastal 2015. Julian on ka näidelnud mitmetes filmides näiteks ´´Carry on Columbus´´ ja ´´The Baby juice express´´
 Ma valisin selle raamatu lugemiseks, sest see tundus olevat naljakas ja ka väga põnev raamat mida lugeda. Arvustamiseks võtsin ma selle raamatu, sest tahtsin ka teistele rääkida mis siin raamatus juhtub.
 Siin raamatus oli 4 peategelast härra Julge, proa Julge ja nende kaksiud lapsed Bert ja Betti. Tegelikult oli sii raamatus veel tegelasi aga nemad polnud nii tähtsad Minnie,härra Mühkam, onu Teo ja ahv Miranda. Perekond Julged ei ole pealtnäha tavaline inimeste perekond neil on üks SUUR saladus aga ma ei saa teile öelda mis see on, sest muidu poleks raamat põnev.Julgete lastel Berdil ja Bettil tekkis uues koolis sõber Minni kellele nad pidid oma saladuse välja rääkima, sest muidu oleks võinud ta ära ehmatada ja nad poleks enam kunagi sõbrad. Julgetel on naaber härra Mühkam kes on väga salapärane ja uudishimulik. Tegelikult on härra Mühkamil ka üks väga SUUR saladus aga Julged arvasid alguses et see tuleb sellest et ta on väga vana. Ühel päeval kui Julged loomaparki lähevad päästavad nad sealt ühe looma sest muida oleksid talitajad ta magama pannud.
 Minu arvates oli see raamat väga põnev ja isegi naljakam kui ma alguses arvasin. Kui ma raamatukogus seda raamatut vaatasin siis ma ei saanud kohe aru mis nende saladus on aga kohe kui ma lugema hakkasin sain aru mida nad nii väga varjata püüavad.
 Ma soovitaksin seda raamatut kõigile kellele meeldib fantaasia ja naljad. Ma arvan et see arvustus pani mõne inimese siit tahtma seda raamatut lugeda. Palun väga see on raamatukogus saadaval. Vaadake seda pilti mis ma siia panen ja kas teie saate aru mis nende saladus on. 
Pildiotsingu perekond julged tulemus

pühapäev, 28. aprill 2019

Mark Twain "Huckleberry Finni seiklused" - Angelina

 Mark Twain "Huckleberry Finni seiklused"- Angelina


Samuel Langhorne Clemens, tuntud oma pen-nimega Mark Twain, oli Ameerika kirjanik, humorist, ettevõtja, kirjastaja ja lektor. Tema romaanideks on Tom Sawyeri seiklused ja selle järge, Huckleberry Finni seiklused, viimast nimetatakse sageli "Suure Ameerika romaaniks". Ta on sündinud 30. novembril, aastal 1835, Ameerika Ühendriigis. Ta suri 21. arillil 1910, ta oli 75 aastane. Ta täielik nimi olli Samuel Langhorne Clemens. Ta on kirjutanud veel raamatuid, nagu "Elu mississippi peal". Ta kirjutas Inglise keeles erinevaid raamatuid. 
See raamat räägib Huckleberry Finnist ja tema seiklustest. Ta on elanud kogu oma elu väikses St. Petersburgi linnakeses Missouri osariigis. Ta isa on selle linnakese joodik ja teda polnud kuigi tihti näha. Seetõttu veetis Huck suurema osa elust Mississippi kallastel kala püüdes, lävepakudel magades ning oma sõbra Tom Sawyeiga seigeldes. Siis otsustas lesk Douglas ta enda juurde võtta ja oma pojana kasvatada, kuid Huck teadis, et kogu aeg majas elada oli ränk. Lesk sundis teda ennast pesema ja korrastama ja kindlatel kellaaegadel sööma minema. Ta viis Hucki isegi kirikusse, kuigi see Huckile ei meeldinud. Kui Huck seda enam ei suutnud kannatada, jooksis ta minema. Siis tundis Huck ennast vaba ja õnnelikuna. Kuigi ta ei olnud kaua aega vaba, sest lesk Douglas leidis Hucki ja tõi ta tagasi koju. Lesk mõtles, et võiks Hucki kooli saata ja nad hakkasid õppima kooli jaoks. Õppimine oli Hucki jaoks piin, kuigi ta hoidis ennast. Kui kooli pidi minema, ei läinud Huck sinna. Edasi oli veel põnevam. Võtke kiiresti selle põneva raamatu ja lugege seda lõpuni! See raamat on põnev!
Mulle meeldis see raamat, sest seal oli seikluseid, see oli natuke ka kooli teemaline ja see lõppes hästi nagu see algaski. Paadid, puhtas looduses elamine ja ööbimine, põgenemine, valetamine (natuke) ja plaanide mõtlemine! Kõlab hästi ja on kohe väga uudishimulik, tahaks seda kindlasti kunagi lugeda!
Mul meeldis see raamat ja arvan, et teile meeldib see ka! Mine kas-või kooli vahetundide ajal raamatukokku, aga kui ei ole aega, mine peale koolitundide ja laenuta seda raamatut! See on seal kindlasti olemas.

kolmapäev, 24. aprill 2019

A. Beekman "Tondinahad" - Laura

Pildiotsingu tondinahad tulemus

Aimee Beekman lõpetas 1956. a Üldliidulise Kinemograafia Instituudi, töötas 1956.-1960. a TallinnFilmis peaoperaatorina ning on alates sellest ajast tegutsenud vabakutselise kirjanikuna. Tema abikaasa oli Vladimir Beekman ,kes oli samuti kirjanik. Aimee Beekman oli sündinud aastal 1933, 20. aprillil. 
 Ma valisin selle raamatu ,sest mu vanaema ütles ,et see oli tema lapsepõlve lemmik raamat.
 See raamat raagib sellest ,et oli palju tondinahku ,kes olid kõik laisad ja pruunide silmadega siis sündis üks tundinahk ,kes oli virk ja hallide silmadega. Talle pandi nimeks loler. Teised hoidsid tast eemale. Ühel paeval hakkas vulkaan aktiivseks ja Hallsilm hakkas igaksjuhuks ette valmistuma. Edasi lugege ise soovi korral.
 Kuigi on olemas erinevaid loomi ,inimesi ,elukaid jne siis ei pea olema nende vastu kuri kui ta on sinust erinev.
 Mulle meeldib see raamat ,sest see on südamlik.
 Ma soovitan seda raamatut kõigile ,sest see on südamlik ,kaasahaarav ja samas seiklus. 

Rudyard Kipling "Džungliraamat" - Kaur

      Joseph Rudyard Kipling oli briti kirjanik. Ta sündis 30. detsembril 1865. a Mumbays. Nii proosas kui ka luules ülistas Kipling mehisust, tugevaid isiksusi ja Briti kolonisaatoreid. Ta suri 18. jaanuaril 1936. a Londonis. Kuulsad on tema loomajutud, nt "Džungliraamat", eesti keeles lühendatult pealkirjaga "Mowgli" ja muinasjutud "Jutte väikestele lastele".
           Ma valisin selle raamatu, sest teised klassikaaslased olid seda lugenud ja soovitasid. Tahtsin teada, kas kõik on raamatus nii nagu multifilmis. Selgus, et ei olnud, raamat oli huvitavam. Multifilmis on tehtud sündmused juppideks ja kõik lõpeb alati hästi. Raamat on loomulikum, seal on ka kurbi sündmusi.
Raamatu peategelasteks on poiss nimega Mowgli, karu Baloo, ja panter Bagheera.
Isa- ja emahunt leidsid India džunglist väikese beebi ja viisid ta oma hundikarja kohtu ette. Seal otsustati, et Baloo ja Bagheera kasvataksid ta ülesse. Džunglis kasvades toimus palju seiklusi. Mowglist sai lõpuks džunglikuningas, kes kaitses oma loomadest sõpru inimeste ja muu kurja eest. Lõpuks kohtus ta uuesti oma emaga ja läks inimeste juurde tagasi elama.
Mulle sobis see raamat, kuna mulle meeldivad loomad ja loodus. Sain raamatust teada, et loomad võivad olla targemad kui sa ise arvad. Soovitan seda lugeda koolilastel. 




Varraku kirjastuse "Õpilase kosmose entsüklopeedia" - Roven


Ma valisin selle raamatu sest mind huvitab kosmos ja see tundus hea raamat olevalt.
Raamat räägib kosmosest, kosmose rakketidest jne.

Ma sain huvitavat teada, et universum suureneb ja asjad universumis liiguvad üksteisest eemale.
mina arvan et see on hea raamat mida lugeda kui sind huvitab kosmos või teised planeedid.
minu arust on see siia maani olnud mu lemmik raamat ja ma soovitan seda raamatut kõigile.Pildiotsingu õpilase kosmose entsüklopeedia tulemus

Angela Rixon “Kassitõugude piibel” - Liisi

Angela Rixon elab Inglismaal. Ta on töötanud paljudes erinevates firmades. Tema sulest on ilmunud tervelt 16 raamatut. Nendest suur enamus on loomateemaline teabetekst. Nende hulgas on ka “Kassitõugude piibel”.
Selles raamatus räägitakse paljudest erinevatest kassitõugudest. Mõne tõu kohta on ainult üks või kaks lehekülge. Mõnel teisel on aga päris mitu lehekülge. Enamasti on rohkem lehekülgi nendel tõugudel, kellel on rohkem erinevaid värvikombinatsoone. Iga tõu kohta on öeldud, missugusena ta tohiks näitusel esineda ja missugune on iseloom. Lisaks on seal natuke tõu ajaloost kirjutatud.
Minu arvates oli see raamat päris huvitav. Mind pani imestama, kui palju erinevaid tõugusid oli seal seletatud. Mulle meeldis, et seal oli palju fotosid. Nendelt oli hästi näha, kuidas kass igast küljest välja näeb. Mulle tundub, et seal oli natuke liiga palju tillukesi fakte.
Selle raamatu lugemine võttis päris palju aega. Sain sealt teada uusi asju. Seda raamatut oleks mõtet lugeda juppide kaupa, sest nii on lihtsam. Kui raamatu ise läbi loetud sain, olin kindel, et võtan natuke puhkust raamatutest. Soovitan suurtele faktipüüdjatele, kes on huvitatud ka kassidest.

kolmapäev, 17. aprill 2019

Rose Lagercrantz "Mu süda hõiskab ja naerab" - Mia

     Minu loetud raamatu kirjutas Rose Lagercrantz. See raamat on selle sarja teine osa. Rose on Rootsi kirjanik. Ta on 71 aastat vana. Ta kirjutas oma esimese raamatu aastal 1973.
Pildiotsingu Rose Lagercrantz tulemusPildiotsingu Rose Lagercrantz mu süda hõiskab ja naerab tulemus
  Ma valisin selle raamatu lugemiseks ja arvustamiseks, kuna see raamat tundus põnev ja armas. Ja sellepärast, et paljud pole seda raamatut lugenud, kuigi võiksid.
    See raamat räägib tüdrukust nimega Dora. Dora nimi on tegelikult Dorothea. Tal oli ka parim sõber, kelle nimi oli Ella-Frida. Doral on isa ja kaks merisiga, kelle nimed on Lumi ja Helves. Dora on väga õnnelik laps. Alati, kui Dora oli kurb, mõtles ta millelegi, mis teda õnnelikuks teeb. Aga ühel päeval kaks tüdrukut näpistasid teda. Dora sai kurjaks ja pritsis kahte tüdrukut ja kogemata ka õpetajat. Dora ehmus ja jooksis koju. Kui ta isa koju tuli, läksid nad jälle kooli ja vabandasid. Siis juhtus Doraga üllatus.
     Mulle väga meeldis see raamat, sest see on armas, huvitav ja enamasti õnnelik. Ma olen väga kurb, et olen saanud lugeda ainult kolme osa, kuigi neid on veel. 
        Ma soovitaksin seda raamatut rohkem tüdrukutele. Nii et loe seda kindlasti!

Jacqueline Wilson "Julgusmäng. Tracy Beaker on tagasi!" - Aron

Jaqueline Wilson sündis 1945.a 17. detsembril. Ta on välismaa kirjanik. Tema kõige kuulsamad raamatud on Tracyst. Ta on teinud Tracyst väga palju raamatuid. Ka "Julgusmäng" on Tracyst.
See raamat räägib 10-aastasest tüdrukust nimega Tracy. Tracy elas alguses prügimäel. Kuni ta leidis oma ema. Tema emal ei olnud aega, et tegeleda Tracyga, sest ta oli näitleja. Tracyl isa ei olnud, kuigi oli. Tracy leidis ka uusi sõpru. Tracy andis neile vahepeal ka julgustükke ja nimetas neid julgusmängudeks.
Mulle meeldis väga see raamat, sest seal alati toimus midagi.
Ma valisin selle raamatu, sest mu ema soovitas seda. Tuli välja ,et see on hea raamat.

Rose Lagercrantz "Minu õnnelik elu" - Mirtel




 Mina lugesin raamatut "Minu õnnelik elu".Selle raamatu kirjutas Rose Lagercrantz ja pildid tegi Eva Eriksson. Rose Lagercrantz on Rootsi kirjanik lastele ja täiskasvanutele. Tema esimene raamat ilmus 1973. aastal. Ta on 71-aastane. Ta on kirjutanud veel raamatuid, nt:"Mu süda hõiskab ja naerab" ja "Kui ma olin õnnelik".
 Ma valisin selle raamatu, sest see tundus põnev ja kuna mulle ei meeldi väga pikad raamatud, siis valisin selle.
 See raamat räägib ühest tüdrukust, kelle nimi on Dorothea, aga teda kutsutakse Doraks. Doral on ainult isa, kuna ta ema on surnud, aga Dora on ikkagi väga õnnelik. Doral on ka tema parim sõber Ella-Frida, kellega talle meeldib väga koos olla. Neile meeldivad peaaegu kõik samad asjad. Ühel päeval saab Dora teada, et tema parim sõber Ella-Frida peab ära kolima. Siis ei ole Dora enam õnnelik. Ta tunneb ennast üksikuna ja ta hakkab minema järjest kurjemaks. Dora isa ostab Dorale lohutuseks merisead, aga Dora on ikka natuke kurb.
 Mulle väga meeldis see raamat ja tahaksin, et Eestis oleks veel selle raamatu osi. Ma soovitaksin seda raamatut rohkem tüdrukutele, sest seal räägib tüdruku elust.

Derek Landy "Detektiiv Luuker Leebesurm. Nägudeta jumalad" - Kristofer

   Mina lugesin läbi huvitava raamatu nimega "Detektiiv Luuker Leebesurm. Nägudeta jumalad". Selle on kirjutanud Derek Landy.
     See oli väga huvitav raamat ja ma soovitan seda lugeda kõigil. See on üsna pikk raamat, aga ma ei mäleta, kuidas see algas. Umbes nagu mingi tavaline päev oli ja nii. Praegu ma mäletan ainult üsna lõppu, sest seal oli suur võitlus ja paljud surid. Noh, nad olid mingis talus, kus oli mingi värav, mis viis nägudeta jumalate maailma (surematud pahad jumalad) ja mingid pahad tüübid tahtsid seda avada, et nägudeta jumalad selle läbi saaks tagasi tulla ja neid orjastada või midagi, aga nemad ei tahtnud seda, noh, detektiiv ja ta sõbrad ja tiimikaaslased. Põhimõtteliselt nad tahtsid värava avada, et nende kehad üle võetaks või vähemalt nende boss tahtis, aga teised seda ei teadnud.

Derek Landy on muidu laste kirjanik kes kirjutas selle raamatu sarja. Ta sündis iirimaal 1974 ja ta on neljakümne viie aastane.

Ma lugesin seda raamatut, sest mulle väga meeldisid eelmised 2 osa. See raamat oli väga põnev, sest ma alati tahtsin teada mis järgmisena juhtub ja kogu aeg juhtus midagi.

Astrid Lindgren "Bullerby lapsed" - Eliis

     Astrid Anna Emili Lindgren oli Rootsi lastekirjanik, kelle raamatuid on tõlgitud ligi 70 keelde ja avaldatud vähemalt sajas riigis. 2002. aastal loodi Rootsi parlamendi toetusel Astrid Lindgreni mälestusauhind. See on rahaliselt suurim lastekirjanduse auhind, mis küünib 5 miljoni Rootsi kroonini. Astrid Lindgren sündis 14. novembril 1907. ning suri 28. jaanuaril 2002. aastal. Astrid Lindgrenil oli ka kaks last, nende nimed olid Lars Lindgren ja Karin Lindgren. 
    Ma valisin "Bullerby lapsed" lugemiseks, kuna kui ma küsisin oma vanematelt, mida ma lugeda võiksin, siis mõlemad ütlesid mulle kui ühest suust, et ma võiksin lugeda "Bullerby lapsi". Seda ma siis tegingi. Just selle raamatu valisin ma arvustuse tegemiseks, kuna minu arust on see raamat väga äge ning kõik võiksid teada Annast, Brittast, Liisast, Lassest, Bossest ja Ollest. 
     Anna, Britta, Liisa, Lasse, Bosse ja Olle olid kõik väga tegusad lapsed, kes elasid paarkümmend aastat tagasi Bullerbys. Bullerbys on kolm väikest talu: Lõunatalu, Vahetalu ja Põhjatalu. Kõikides taludes on kokku kuus last, kes saavad iga argipäev kokku ning jalutavad kooli. Ka teistel päevadel kohtuvad nad tihti ning otsivad põnevaid seiklusi. Minu lemmiklugu oli see, kus tüdrukud pidid Olle õde hoidma, kuid neil ei tulnud see üldse kohe välja ning kogu see lapsehoidja mängimine lõppes sellega, et Olle õde Kerstin leidis üles värvipoti, mille sees oli must värv ning terve maa ja ilm olid lõpuks värvi täis.
   Mina arvan, et see on väga tore raamat, mis sobib lugemiseks isegi siis, kui oled sama vana kui su vanaema. See sobib lugemiseks nii poistele kui tüdrukutele, kellele vähegi meeldib lugeda. Ning isegi nendele, kellele ei meeldi. 
     Minge kohe raamatupoodi või raamatukokku ning ostke või laenutage endalegi see raamat.

Caleb Krisp "Tooge mulle Ivy Pocketi pea" - Kristin



    Caleb Krisp (kodanikunimi Stephen M. Giles) tegeleb raamatute kirjutamisega (põhiliselt 8-12 aasta vanustele tüdrukutele). Ta elab Austraalias, Sydney linnas. Tema teoste hulka kuuluvad "Ainult mitte Ivy Pocket", "Peatage Ivy Pocket", "Tooge mulle Ivy Pocketi pea" ja "Poiss teisel pool lukuauku", mis on esimene tema poolt avaldatud täiskasvanutele mõeldud raamat.
    Ma hakkasin "Tooge mulle Ivy Pocketi pea" raamatut koheselt lugema, kui olin lugenud läbi "Ivy Pocketi" sarja teise osa, sest teine osa jättis väga palju küsimusi õhku ja ma tahtsin väga teada, mis edasi juhtub. Ma valisin selle raamatu arvustamiseks, kuna arvan, et see võiks paljudele meie klassi tüdrukutele meeldida. Selles on palju lehekülgi (404 lehekülge) ja ma sain selle raamatu väga kiiresti läbi loetud. Kui sa pole veel eelmist kahte "Ivy Pocketi" raamatut läbi lugenud, ei soovita ma sul hakata kolmandat osa lugema.

    Ivy Pocket on jälle jooksus. Ta suutis järjekordselt ära lipata preili Alwaysi ja tema käsilaste Tik-Takistite eest. Ja päris hästi, kui tema käest küsida. Selles raamatus peab ta päästma oma sõbra Rebecca Prospast, põgenema valge ülikonnaga mehe eest, kes millegi pärast teda taga ajab (küllap on mõni preili Alwaysi käsilane), päästma Anastasia Radcliffi ja viima ta kokku koos tema kadunud lapsega. Päris palju asju, mida teha rääkimata sellest, et ta peab jälgima, et Butterfieldid teda uuesti hullumajja ei paneks. Tal on kogu plaan tehtud, kuidas midagi teha ja millal, aga kas see kõik õnnestub?

    Mulle väga meeldis see raamat, sest see oli väga põnev, natuke hirmus ja kaasahaarav raamat. Soovitan seda raamatut pigem tüdrukutele, sest selles raamatus räägitakse väga vähe poistest. Kuigi väga paljudele ei meeldi, kuidas Ivy käitub, siis minu meelest tegi ta olemus kogu raamatu palju maitsekamaks ja mitmekülgsemaks.
    Ivy Pocket on jälle jooksus. On vaja päästa palju inimesi, leida kes on too salapärase naise laps ja vaadata, et vaenlased teda ennast kätte ei saaks. Kas see kõik õnnestub tal?

Eno Raud "Kalevipoeg" - õpilase nimi

    Eno Raud on kirjutanud palju huvitavaid lasteraamatuid. Ta on sündinud aastal 1928. Kirjandusse tuli ta 1930. aastate lõpul ajakirjas "Laste rõõm". Eno Raud on kirjutanud nuku- ja lastenäidendeid ning multifilmide käsikirju. Ma valisin selle raamatu seepärast, et mu kõik sõbrad rääkisid sellest ja soovitasid seda ka mulle. 
   Põhitegelased selles raamatus on Kalev ja Kalevipoeg. Kindlasti on tegelasi rohkem, aga need on kõige tähtsamad. Kirjuta raamatus toimuvatest sündmustest!


Minu arvates oli see raamat väsituv, sest seal oli liiga palju luulet ja liiga vähe teksti. Kui luulest päris tekst teha, siis saaks sellest imeline raamat. 
     Seda esitlust oli kohutavalt riske teha, sest mu täppidega tähed ei töödanud. Kui keegi aitaks parandada, oleksin ma väga tänulik (Tore! Võtan tänu vastu! - salapärane abiline).

Armas, (nimetu) õpilane!

Palun vaata, kas sinu kirjutatud arvustuses on vastatud kõigile neile küsimustele!

  1. Kes on raamatu autorid? Mida neist tead?
  2. Miks valisid lugemiseks sellise raamatu? 
  3. Millest raamat räägib? Kes on tegelased?
  4. Mida huvitavat said raamatust teada? 
  5. Milline on sinu arvamus raamatust? Põhjenda.
  6. Võta kirjutatu paari sõnaga kokku. Kirjuta nt, kellel soovitaksid raamatut lugeda?
  7. Lisa pilt illustreerimaks sinu raamatuvalikut.
Tervitades
õpetaja

Jo Nesbø ,,Doktor Proktor ja maailma lõpp. Võib-olla" - Loore


    Jo Nesbø on Norra kirjanik ja muusik. Tuntuse saavutas ta kriminaalromaanidega. Aastal 2007 avaldas Nesbø oma esimese lasteraamatu "Doktor Proktori puuksupulber". Nüüdseks on  juba 5 raamatut doktor Proktori, Lise ja Bulle seiklustest.
    Tervest maailmast hakkab sokke kaduma. Ühel päeval, kui õpetaja Gregor Galvanius lumme kukub, näeb Bulle kedagi või midagi väga imelikku. Sellest jäid maha märja soki jäljed. Bulle ja Lise uurisid LKOSTESt ("Loomad, kelle olemasolust sa teada ei soovi") ja said teada, et see, keda Bulle nägi, oli kuukameeleon. Kuukameeleon maskeeris end laulvaks kiropraktikuks ja hüpnotiseeris inimesi, kes vaatasid saadet "Laululahing". Norra Kuningriigist sai Ühendriik ja kuningas saadeti Lõuna-Trøndelagi. Kuukameeleonid tegid hiiglasliku vahvlimasina ja valmistasid inimesi endale söögiks. Sel päeval, kui norralased hakkasid Taanit vallutama hüpnotiseeris kuningas inimesed Hallvard Tenoreseni vastu (kuukameelion, laulev kiropraatik). Inimesed tapsid kõik kuukameeleonid. Tenoreseni ehk pea kuukameeleoni sõi ära 18 m pikkune anakonda, kes elab Norra kanalisatsioonis.
   See raamat oli väga põnev, sest ma lugesin selle 1 päevaga läbi ja mitte ükski kord ma ei tahtnud panna seda raamatut käest ega midagi muud teha. 
   Ma soovitan soojalt seda raamatut nii poistele kui ka tüdrukutele. Laenuta see raamat raamatukogust või osta raamatupoest!

  

Mark Twain "Tom Sawyer" - Ken


   Selle raamatu autor on Mark Twain. Ta on sündinud 30. novembril 1835.a. Sõnad "mark twain" tähendavad 3,6 meetri sügavust vett. Ta oli Ameerika kirjanik ja humorist.
     Ma valisin selle raamatu sellepärast, et mu ema soovitas seda. Ta ütles, et see on väga tähtis raamat ja ma pean selle läbi lugema. Ma teen arvustuse selle kohta, sest see oli mu viimati loetud raamat.
     Selle raamatu põhitegelane oli muidugi Tom Sawyer. Tal oli väga tüütu noorem vend Sid, kelle tõttu sattus Tom alati pahandustesse. Kõige naljakam oli, kui Tom meelitas Beni töötama. Ben arvas, et värvimine on lõbus. Ta andis terve õuna selle eest, et töötada. Tom tegi alati pahandusi ja tegi ka tädi narriks.
Minu arvates oli see raamat natuke igav, sest seal oli liiga palju kirjeldatud väikeste detailide kohta. Mulle meeldis kõige rohkem see koht, kus Ben tegi Tomi eest tööd, sest see oli väga naljakas. Minu arvates oli raamatu lõpp kõige parem, sest see oli kõige põnevam.
       Üldiselt võib igaüks seda raamatut lugeda, sest mõnele see võib igav olla, aga teisele meeldib. Valige ise selle arvustuse põhjal, kas teile meeldib või eriti mitte. Igatahes laenutage see raamatukogust!

teisipäev, 16. aprill 2019

Tom Nicoll ''Lohe minu einekarbis!'' - Helina





      Tom Nicoll on kirjanik, kes kasvas üles Dundis. Tal on tütar, kes sündis 2011. aastal. Ta kirjutab ainult lasteraamatuid, aga on olnud ka filmirezissöör täiskasvanute filmidele.
  Valisin selle raamatu lugemiseks, sest otsisin raamatukogus lugemist ja leidsin selle. Kaas nägi naljakas ja huvitav välja, nii valisingi selle ja lugesin läbi. Pärast leidsin ka teise osa ja praegu loen seda.
   Peategelasi on seal 2. Minilohe Pan ja poiss nimega Eric. Eric tellib koju Hiina toitu. Kaasa tuleb oaidude karp, Eric avab selle ja leiab seest väikese 15 cm mängulohe. Või kas see ikka on mängulohe? Ei ole! See pisike minilohe sööb su musta pesu, sülgab tuld ja üritab lennata, sellega parajat kaost tekitades. Toby on ülekaalulisem poiss, kellele meeldib väga süüa ja ta on rikas. Toby vanemad ostavad talle kõike, mida iganes ta käsib. Toby arvab, et minilohe Pan on uus moekas mänguasi ja üritab teda Ericult ära osta, sest Ericul on ta oma toas. Eric loomulikult keeldub ja Toby teeb midagi halba.
      Mina arvan, et see raamat oli küllaltki naljakas ja kaasahaarav. Seal lahendatakse paari mõistatust, mis olid päris põnevad. Arvan veel, et see raamat oli ka väga rõõmus raamat.
      Üleüldse oli see huvitav raamat. See oli samal ajal nii naljakas, hirmus, põnev kui ka kurb. Enamasti oli ikkagi naljakas.

J. K. Rowling "Harry Potter ja tulepeeker" - Roosi

Pildiotsingu harry potter ja tulepeeker tulemusHarry Potter ja tulepeeker


    J. K. Rowling on kuulus inglise kirjanik, kes on kirjutanud seitse Harry Potteri sarja raamatut, mis on tehtud ka kaheksaks filmiks (seitsmendast osast on tehtud kaks filmi). Pseudonüümi Robert Galbraith all on ta kirjutanud ka muud laadi romaane, sealhulgas kriminaalromaane. Teda loetakse üheks rikkamaks kirjanikuks.
   Ma valisin selle raamatu ("Harry Potter ja tulepeeker") lugemiseks, sest ma olin kolm osa juba läbi lugenud ja tahtsin teada, mis edasi saab. Ma valisin selle raamatu arvustamiseks, sest see on minu kõige uuem raamat, mille ma läbi olen lugenud ja see oli minu jaoks väga põnev.
   Selle raamatu tegelased on: Harry, Ron, Hermione, Hagrid, professor Dumbledore, professor Snape, Fred, George ja palju teisi. See raamat rääkis kolmevõluri turniirist, mis toimus kolme võlukunsti kooli vahel. Igast koolist läks osalema üks eestvõitleja, kelle nimi tuleb välja tulepeekrist. Kummalisel kombel satub peekrisse ka Harry nimi, kuigi vanusepiirang ei lubaks teda osalema.
     Minu meelest oli see raamat väga põnev, sest...
1) ...seal oli palju naljakaid kohti,
2) ...seal oli palju fantaasiat,
3) ...seal oli palju mõistatusi ja asju, mis said alles lõpus lahenduse.
      Nüüd asun ma Harry Potteri viienda osa juurde ("Harry Potter ja fööniksi ordu") ja ma loodan, et see on kas sama põnev või veel põnevam!   
     

Liz Pichon "Tom Gates. Ekstra erilised maiused (või mitte)" - Mariel

Image result for l.pichon
    Liz Pichon elab Suurbritannias. Liz Pichon on võitnud oma raamatute eest Roald Dahli huumoripreemia ja RedHouse´i lasteraamatuauhinna. Liz Pichon on õppinud graafilist disaini ning enne lastele kirjutama hakkamist töötas ta heliplaadifirmas disainerina.

      Ma valisin selle raamatu lugemiseks, sest paljud loevad seda väga palju ja ma tahtsin ka vahepeal seda raamatut lugeda. Alguses ma tahtsin kirjutada "Pruune" kohta, aga ma ei leidnud autori kohta eestikeelset infot, niisiis valisin ma Tom Gates´i.
    Tom Gates on poiss, kes tahab saada tubli õppuri märki. Et märki saada, kannatab ta Marcus Meldrew´i mõnitamist, koduseid töid ja muud sellist pahna. Tomil on ema, isa, õde Delia, tädi, onu, nõod,  palju sõpru ning vanaema ja vanaisa, keda nad kutsuvad fossiilideks.
   Minu arust võiks seal raamatus olla rohkem teksti ja natuke rohkem lehekülgi. Ma arvan, et mingis raamatus võiks tulla välja, et Tom ja Marcus on vennad.
   Mulle need raamatud meeldivad ja ma arvan, et ma loen neid tulevikus uuesti.

J. K. Rowling "Harry Potter ja Fööniksi Ordu" - MikkM

    J. K. Rowling (sündinud 31. juulil 1965 Inglismaal) on inglise kirjanik. J. K. Rowling on populaarse raamatusarja Harry Potter looja. Teda loetakse üheks rikkamaks kirjanikuks.
    Ma valisin selle raamatu lugemiseks, sest mulle väga meeldisid "Harry Potteri" sarja eelmised raamatud. Ma olen ka kõik "Harry Potteri" sarja filmid ära vaadanud. 
    Harry elas suviti Dursley'de juures - Little Whingingis, Privet Drive maja number 4. Dursley'de perre kuulusid onu Vernon, tädi Petunia ja nende poeg Dudley. Nad vihkasid Harryt kogu südamest. Ühel õhtul kohtusid Harry ja Dudley pargis, kus Harryt ründasid dementorid. Ta kutsus võlukepiga välja patronuse, mis nad minema ajas. Siis läksid nad tagasi majja ning Harryle tuli kiri Võlukunsti ministeeriumist. Kirjas kirjutas, et Harryt oodatakse augustis ärakuulamisele, ta on hetkel koolist välja visatud ja varsti tullakse ning hävitatakse tema võlukepp. Kõike sellepärast, et alaealised ei tohi kasutada võlukunsti väljaspool Sigatüüka kooli.
    Mulle väga meeldis see raamat. Seal oli natukene hirmsaid kohti, ning natukene ka naljakaid kohti. Ma soovitan seda kõigil lugeda.

Ilmar Tomusk "Algaja ajaränduri seiklused" - Mari-Ann

Ilmar Tomusk on tuntud Eesti lastekirjanik. Ta on kirjutanud palju raamatuid lastele. Ta sündis aastal 1964. Ta õppis Tallinna 32. keskkoolis. Aastal 1989 lõpetas ta Tallinna Pedagoogilise Instituudi eesti keele ja kirjanduse õpetajana. 
       Raamat ''Algaja ajaränduri seiklused'' on väga vahva raamat. Loo peategelased on Anette ja Mariliis. Ühel päeval, kui nad koos koolist koju läksid, nägid nad, kuidas üks väike poiss hakkas uppuma. Anette proovis teda päästa, aga kuna oli talv, oli vesi liiga külm. Äkki nägid nad, kuidas üks mees läks õhukesele jääle ja lihtsat kõndis poisini, et teda päästa.  
      Ma valisin selle raamatu sellepärast, et ma võitsin selle räpiga ja ma tahtsin seda lugeda. Mu sõbrad olid seda ka mulle soovitanud. Ma lugesin selle läbi ja see oligi nii vahva, kui teised olid rääkinud. Ma otsustasin arvustada just seda raamatut, sest see raamat oli väga huvitav ja ma tahtsin seda teistega jagada. 
        Ma arvan, et see on väga hea raamat. Mulle meeldis see, kui Mariliis ja Anette said teada, mis tegelikult juhtus. Mulle ei meeldinud, kui Mariliis ja Anette teiste kohta halvasti ütlesid. 
      Kokkuvõttes oli see väga hea raamat. Ma soovitan seda kõigil lugeda. Mine kohe raamatukokku ja laenuta ''Algaja ajaränduri seiklused''! 

Hanno Ojalo "Eesti tankid. Tankid Eestis 1919-2019" - Stinger

    Hanno Ojalo (sündinud 1. juulil 1961) on eesti sõjaajaloo kirjanik. Ta oli aastatel 2004–2013 Eesti Akadeemilise Sõjaajaloo Seltsi esimees. Ta on kirjutanud üksi ja koos kaasautoritega kümmekond sõjaajaloolist raamatut. 
   See raamat räägib Eestis olnud tankide ajaloost. Tõde on see, et Eestil pole olnud kunagi enda tehtud tanke. Okupatsiooni aastatel oli Eestil 43 soomusmasinat. Nimekiri on järgmine: 16 tanki, 6 tanketti ja 21 soomusautot. Eesti tankirügement sai 12 kergetanki, 4 rasketanki ja 6 tanketti. Aga selgus, et see oli mõttetu ost,  sest need tankid olid lootusetult vananenud ja need ei pidanud eriti mitte millelegi vastu oma nõrga soomuse ja aeglase kiirusega. Kõige mõttetumad olid neli rasketanki Suurbritannia Mark v-d, mille soomus oli ainult 6-12 millimeetrit, aga kõige õhema soomusega väikesel TKS-l, mis oli Poola tankett,  oli ainult 3-10 millimeetrine soomus. Eestis on olnud kunagi mõned tuntumad Saksa tankiässad, näiteks Otto Carius ja veel rohkem. Eestile tuli appi põhimõtteliselt Saksamaa, aga tegelikult osutas Saksa võim vastupanu nii Eestile kui ka Venemaale. Viimane kord püüdis Eesti osta Venemaalt tanke, aga ostu ei toimunud, sest see rahasumma käis Eestile kangesti üle jõu. Aga aastaid möödudes hakkasid teised suurriigid meid aina rohkem varustama tehnika ja kõige muuga. Lõpuks 90. aastail lahkusid viimased Vene väed Eestist. 
   Ma valisin selle raamatu, sest sõjatehnika, eriti tankid, tekitavad minus suurt huvi. Mul vedas, et sain selle raamatu sünnipäevaks. 
   Selle arvustusega ei läinud mul väga kaua aega ja vaadates mu varasemaid arvustusi, siis võib öelda, et see on minu parim arvustus, mis ma  praegu teinud olen.
    See raamat meeldis mulle väga ja edaspidigi sooviksin niisuguseid raamatuid lugeda. Soovitan seda nendele, kes on sõjahuvilised.
SOOVITAN SOOJALT.  OSTKE VÕI LAENUTAGE!





















neljapäev, 31. jaanuar 2019

Jaan Kaplinski "Õhtu on õunapuu" - Laura

Selle raamatu autor on Jaan Kaplinski. Ta sündis 22. jaanuaril  1941 Tartus.  Jaan Kaplinski on tänapäeva Eesti tuntumaid ja tõlgitumaid kirjanikke. Tema teoseid on tõlgitud inglise, rootsi, soome, prantsuse, heebrea, ungari, läti, leedu, islandi, taani, tšehhi jt keeltesse. Kui 2007. aastal tõlgiti Göteborgi raamatumessi jaoks rootsi keelde 21 eesti kaasaegset kirjandusteost (seda nimetati sajandialguse suurimaks eesti kultuuriekspordiks), oli nende seas ka Jaan Kaplinski "Kusagil maailma äärel".Jaan Kaplinski on sündinud Tartus poola rahvusest õppejõu Jerzy Kaplinski ja eestlannast tantsijatari Nora Raudsepp-Kaplinski pojana.Ta lõpetas 1958 Tartu 1. Keskkooli ja õppis 1958–1964 TartuÜlikoolis prantsuse filoloogiat, eriplaani järgi ka strukturaal- ja rakenduslingvistikat. Ta töötas 1964–1972 vanemlaborandina Tartu ülikooli arvutuskeskuses ja sotsioloogialaboris, oli 1968–1970 eesti keele kateedri aspirant ja 1974–1980 Tallinna Botaanikaaias algul nooremteadur, hiljem vaneminsener, tegeldes muu hulgas inimese ja looduse suhete küsimustega. 1980. aastal siirdus ta taas Tartusse, töötas Viljandi teatri Ugalakirjandusala juhatajana ning 1983–1988 uuesti Tartu Ülikoolis, kus ta väliskirjanduse kateedri laborandina juhendas noori tõlkehuvilisi. Hiljem on ta tegutsenud vabakutselisena. 2000. aastal oli ta Tartu Ülikooli vabade kunstide professor.
 See raamat on luuleraamat. Seal on üks luuletus nimega "Meie suured mured" 
Pildiotsingu jaan kaplinski tulemus
                                       


  Meie suured mured
  ei saa ka mured olla
  meie suurtel muredel
  on oma väikesed mured
  väikesed mured on
  nööbid suurte murede kuubede ees
  väiksed mured on
  kirbud suurte murede särkide all




    

Liz Pichon "Tom Gates on absoluutselt fantastiline (mõnes asjas)" - Helina

Liz Pichon on praegu 56-aastane. Sündinud 16.august 1963. aastal. Lizil on abikaasa Mark Flannery. Autor sündis Londonis, Inglismaal. Tal on kaks vanemat õde ja üks vanem vend.
 Tegelased olid Tomi vanem õde Delia, Derek, Marcus, isa, ema,Hr Fullerman ja loomulikut Tom. Tom on üks täitsa tavaline poiss. Ainus erinevus teistest on see, et ta joonistab kõikjale. Ta armastab joonistamist. Tom käib 5. klassis ja tema parim sõber on Derek. Tema pinginaaber on kahjuks tema vaenlane. Tom ja Marcus vihkavad üksteist ja nad peavad koos istuma. See küll tore pole.  Derek, Tom ja Marcus on kõik samas klassis. See on 5.f klass. Enamus sellest raamatust rääkis Tomi väljasõidust. Hr Fullermanil on Tomi arvates massiivsed, laiad ja punnis silmad. Et tal on tõepoolest kõige vägevam, suur silmapaar. Seda arvan ka mina. Tom ja Derek tegid koos bändi "Zombi-Koerad". Seal on ka Norman. Norman Watson on hull. Vähemalt enamus ajast. Näiteks 

"Detektiiv Luuker Leebesurm mängides tulega"Derek Landy - Kristofer


Ma lugesin läbi raamatu nimega Detektiiv Luuker Leebesurm mängides tulega. Selle raamatu autoriks on Derek Landy. See on raamatu nimega "Detektiiv Luuker Leebesurm" teine osa ja sellest on veel väga palju osi sellest.




Aino Pervik "Sookoll ja sisalik" - Kaur

    Raamatu "Sookoll ja sisalik" autoriks on Aino Pervik. Aino Pervik sündis 22.04.1932.a. Rakveres. Alates 1939.a õppis Järvakandi algkoolis ja mittetäielikus keskkoolis, seejärel Tallinna 7. Keskkoolis, Tallinna Õpetajate Seminaris ning Tallinna Õpetajate InstituudisAastail 1950–1955 õppis Tartu Riikliku Ülikooli ajaloo-keeleteaduskonnas, mille lõpetas soome-ugri keelte erialal. 1955–1960 töötas Eesti Riiklikus Kirjastuses laste- ja noorsookirjanduse toimetajana. 1960–1964 oli ta Eesti Televisioonis laste- ja noortesaadete toimetaja, seejärel 1967. aastani mitte-koosseisuline toimetaja. 1967. aastast on ta vabakutseline kirjanik.
    Aino Perviku looming on mitmekesine. Ta on kirjutanud tõsielu- ja fantaasiajutustusi, noorteromaane, väikelaste-raamatuid, mõistulugusid. Kuulsamad lasteraamatud on "Kunksmoor", "Arabella, mereröövli tütar", "Kallis härra Q".

   Raamatu tegevus toimub soos ja metsas. Soos elav Sookoll tahtis kõigile head teha. Sõpradeks olid tal rabakukk, rabakana, rästik, sookurg ja konn. Sookoll sai põdra käest sõrahoobi ja kaotas mälu. Ta kohtas metsas sisalikku ja pistis selle oma kotti, et koju viia. Samas muutus ta aga pahuraks ja vihaseks kolliks. Sõbrad aitasid tal mälu taastada ja uuesti heaks kolliks saada. Lõpuks lasi Sookoll sisaliku vabaks.


     Mulle meeldis see raamat väga, sest seal olid tegelasteks loomad. Samuti meeldis, et kirjutati sellest, kui olulised on sõbrad. Selles raamatus ei olnud liiga palju pilte, mis oli hea.

Soovitan ka teistel lastel seda lugeda.

teisipäev, 29. jaanuar 2019

R.J. Palacio "Ime" - Kristin

R.J. Palacio

Ime


   Raquel Jaramillo Palacio on Ameerika kirjanik ja graafiline disainer. Ta on sündinud 13. juulil 1963. Ta elab New Yorgis koos oma abikaasa, kahe poja ja koeraga, kelle nimi on Karu. Ta on kirjutanud mitmeid laste romaane. Tema teoste hulka kuuluvad "Ime", "Shingaling", "Pluto" ja "The Julian chapter".
   
   Raamat räägib 10-aastasest poisist nimega August Pullman keda kutsutakse Auggieks. Tal on Treacher-Collinsi sündroom mille tõttu on talle palju operatsioone tehtud. Kui tema pere-suure õe Via, ema, isa ja koer Daisy meelest on ta täitsa tavaline poiss-leidub ka neid kes arvavad, et ta nägu väga, väga kole. Kohe nii kole, et ta nägu nähes peaks kiljudes ära jooksma. Asi läheb kohutavamaks kui ema ja isa teatavad talle, et ta on minemas Beecheri erakooli 5. klassi. Enne oli Auggie emaga koduõppel, sest tal oli lihtsalt niipalju operatsioone millest ta toibuma pidi, aga praegu kui ta oli 10. aastane polnud tal enam niipalju operatsioone vaja teha. Pealegi hakkasid emal teadmised otsa saama.
Enne kooli käis ta veel direktor Tushmaniga kohtumas, et too näitaks talle koolimaja. Tema üllatuseks lasi ta hoopiski kolmel lapsel temale kooli näidata-Charlottel, Julianil ja Jackil.
Beecheri erakoolis kohtub ta lastega kes kiusavad ja räägivad teda taga. Inimestega (näiteks Summer) kes tahavad temaga sõbrustada ja neid kes lihtsalt ei tee temast välja. Koolis käib ta oma esimesel väljasõidul ilma vanemateta ja kogeb päris füüsilist kiusamist. Raamat räägib erinevata inimeste vaatenurkadest kes kuidagi Augustiga kokkupuutunud on.

   Mulle meeldis see raamat, sest see oli õpetlik. See raamat õpetas, et välimuse järgi ei ole ilus sõpru valida. Kõige olulisem on inimeste iseloom. Need kes nad on. Kui sa neid kiusama hakkaksid kas see teeks tema tunde paremaks kui juba pargis või ükstepuha kus joostakse tema eest ära, sest ta on nii uskumatult kole? See raamat lihtsalt tõi esile kaastunde Auggie vastu ja samas ka nentis, et sõprade abiga saab isegi kõige kõrgemast mäest üle.

   Ma soovitan seda raamatut poistele ja tüdrukutele, sest siin räägitakse nii tüdrukutest kui ka poistest
Ma avastasin selle raamatu Helina käest, sest see on ta lemmik raamat. Nüüd on see ka minu lemmikute raamatute hulgas. Kui see raamat sulle huvi pakub tõtta kohe Jüri raamatukokku ja laenuta see raamat. Kui sa oled esimese osa ära lugenud ära unusta teist osa ka laenutada: Auggie ja mina kolm lugu "Ime" tegelastest.

 
 

Rachel Renèe Russell "Luuseri päevik. Lood mitte kuigi nõtkest uisuprintsessist" - Angel

Rachel Reneè Russell on sündinud 13.märtil 1959 (praegu 59 aastane). Sündis Ameerika Ühendriikides. Ta on kirjutanud väga palju luuseri päeviku raamatuid, isegi meie kooliraamatukogus ei ole neid kõiki. Rachel Reneè Russell´il on kaks last, Nikki Russell kellest ta teeb raamatuid ja Erin Russell.
   Selle raamatu tegegelased on: Nikki, Brandon, MacKenzie, Zoey, Chloe, Jessica, Brianna, Nikki isa, ema. See rääkis sellest, et Nikki ei osanud uisutada ja tulemas oli uisukontsert, nii, et Nikkil oli väga halb meel, sest ta ei osanud ju uisutada! Ta ei tahtnud ka Chloe ja Zoey maha jätta, sest nad olid ta BFF`id. Neil oli koolis kolm proovi ja Nikki läbis kõik neid, aga tulemas oli kontsert... Nikkil oli hirm, sest ka proovid ei tulnud tal hästi kuigi õpetaja ei märganud, sest teda segati. Kui ta uisutab kohe terve publiku ees ja kukub, siis tema üle hakatakse küll naerma! Nikki kartis seda kõige rohkem,sest siis saadetakse teda teisse kooli, sest ta lihtsalt ei oska uisutada. Kätte oli tulemas kontsert ja Nikki koos Chloe ja Zoey`ga kavatsesid olla nagu uisukuningaannad koos imeilusate kostüümidega, kuid siis varastas keegi nende kostüümid. Uke peal oli kirjutatud teise toa number, et seal need kostüümid ongi, kuid siis kui Nikki ja tema BFF`id läksid sinna, ei olnud neid kostüüme seal. Tuli välja, et see oli lõks ja uks läks pauguga kinni. Esiteks olid sõbrannad VÄGA ehmunud, kuid siis kavatsesid nad telefoni kasutada, et oleks vähemal natuke valgust. Nad kasutasid Zoey telefoni, sest nende omad jäid teisse ruumi. Niisis võtsid nad telefoni välja, aga sellel oli ainult 15%. Seda akut kulub kaheks tunniks ja 3. helistamiseks. Nad lihtsalt istusid seal 2 tundi ja vaatasid aega, juba poole tunni pärast algas kontsert! Niisiis helistasid Zoey ja Chloe oma emadele, aga nad ei võtnud vastu, siis nad mõtlesid, et neil on viimane võimaus helistada, aga kui ta ei võta vastu, siis neid ei päästa juba keegi. Siis tuli Nikkil mõte ja ta helistas Zoey telefoniga iseendale. Ja siis juhtus IME, Brianna võttis telefoni vastu, kuid ei lubanud Briannal ta telefoni katsuda! Edasi loete ise, sest ma ei tahe teile kõik ette öelda.
Minu meelest oli see raamat lahe, kuigi MacKenzie oli natuke Nikkiga liiga ülbe, sest ta segas Nikkit iga tema asja tegemisel. Ma paneksin sellele raamatule seitse tähte kümnest. See oli väga pikk raamat, kuid põnev. See pikkus nii öelda ei seganud mind üldsegi, sest ma olin sellest raamatust nii sisse võetud, et ei pannud tähelegi, et see nii kiiresti lõppes.
Ma soovitan seda raamatut kõigile, sest see on põnev, pikk ja lahe. Neid on väga palju nii, et igav ei hakka! Jookske kohe raamatukokku, sest seal on neid praegu päris palju! (Alustage kohe esimesest osast muidu ei saa aru!)