teisipäev, 29. jaanuar 2019

R.J. Palacio "Ime" - Kristin

R.J. Palacio

Ime


   Raquel Jaramillo Palacio on Ameerika kirjanik ja graafiline disainer. Ta on sündinud 13. juulil 1963. Ta elab New Yorgis koos oma abikaasa, kahe poja ja koeraga, kelle nimi on Karu. Ta on kirjutanud mitmeid laste romaane. Tema teoste hulka kuuluvad "Ime", "Shingaling", "Pluto" ja "The Julian chapter".
   
   Raamat räägib 10-aastasest poisist nimega August Pullman keda kutsutakse Auggieks. Tal on Treacher-Collinsi sündroom mille tõttu on talle palju operatsioone tehtud. Kui tema pere-suure õe Via, ema, isa ja koer Daisy meelest on ta täitsa tavaline poiss-leidub ka neid kes arvavad, et ta nägu väga, väga kole. Kohe nii kole, et ta nägu nähes peaks kiljudes ära jooksma. Asi läheb kohutavamaks kui ema ja isa teatavad talle, et ta on minemas Beecheri erakooli 5. klassi. Enne oli Auggie emaga koduõppel, sest tal oli lihtsalt niipalju operatsioone millest ta toibuma pidi, aga praegu kui ta oli 10. aastane polnud tal enam niipalju operatsioone vaja teha. Pealegi hakkasid emal teadmised otsa saama.
Enne kooli käis ta veel direktor Tushmaniga kohtumas, et too näitaks talle koolimaja. Tema üllatuseks lasi ta hoopiski kolmel lapsel temale kooli näidata-Charlottel, Julianil ja Jackil.
Beecheri erakoolis kohtub ta lastega kes kiusavad ja räägivad teda taga. Inimestega (näiteks Summer) kes tahavad temaga sõbrustada ja neid kes lihtsalt ei tee temast välja. Koolis käib ta oma esimesel väljasõidul ilma vanemateta ja kogeb päris füüsilist kiusamist. Raamat räägib erinevata inimeste vaatenurkadest kes kuidagi Augustiga kokkupuutunud on.

   Mulle meeldis see raamat, sest see oli õpetlik. See raamat õpetas, et välimuse järgi ei ole ilus sõpru valida. Kõige olulisem on inimeste iseloom. Need kes nad on. Kui sa neid kiusama hakkaksid kas see teeks tema tunde paremaks kui juba pargis või ükstepuha kus joostakse tema eest ära, sest ta on nii uskumatult kole? See raamat lihtsalt tõi esile kaastunde Auggie vastu ja samas ka nentis, et sõprade abiga saab isegi kõige kõrgemast mäest üle.

   Ma soovitan seda raamatut poistele ja tüdrukutele, sest siin räägitakse nii tüdrukutest kui ka poistest
Ma avastasin selle raamatu Helina käest, sest see on ta lemmik raamat. Nüüd on see ka minu lemmikute raamatute hulgas. Kui see raamat sulle huvi pakub tõtta kohe Jüri raamatukokku ja laenuta see raamat. Kui sa oled esimese osa ära lugenud ära unusta teist osa ka laenutada: Auggie ja mina kolm lugu "Ime" tegelastest.

 
 

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar