reede, 6. märts 2020

Enderi Mäng


Orson Scott Card (sündinud 24. augustil 1951) on Ameerika Ühendriikide ulmekirjanik.
Eesti keeles on ilmunud romaanid "Enderi mäng" (tlk. Juhan HabichtVarrak, 2000) ja "Surnute eest kõneleja" (tlk. Sash UusjärvDraakon & Kuu, 2015) ning jutud "Kuninglik liha" ja "Silm silma vastu" (ilmunud kogumikus "Pilet utoopiasse", Skarabeus, 2007). Enderi mängus on tehtud ka film.
Tegelasted on: Ender, kes on häbelik poiss, Peter, kes on tema õel vend, kuid kes pärast aastaid muutub väga targaks, Valentine, kes oli väga heasüdamlik ja soovis, et Ender ei saaks haiget, Kolonel Graff, kes mitte kunagi ei sõbrustanud ühegi sõduriga, ning petab kõiki, Dap, kes oli kuri, kuid ei teinud kellelegi kunagi haiget, Bernhard, kes alati oli ebaviisakas, kuri ning ebameeldiv, Alai, kes oli alati Enderi poolel, bonzo, kes alati tahtis kakelda ning oli õel, Petra, Dink ja Shen, kes olid alati Enderi sõbrad ning aitasid teda satikate tapmisel, Satikad, kes olid 2 korda maad rünnanud ning raamatu lõpus ründasid maa inimesed satikaid.
Ender läks teist korda kosmoselaeva, kus ta treenis satikate vastu võitlemiseks. Ta pidi kaklema paljude poistega. Ta sai peagi aru, et teda eraldati kõikidest, ning ta on mingil viisil eriline. Ender leidis uusi sõpru, kellega ta raamatu lõpus jälle kokku sai. Ta sai väga heaks komandöriks. Paljud kadestasid teda. Enne, kui ta staabikooli viidi, rünnati teda. Kamp poisse dušširuumis ümbritsesid Enderit ning varastasid tema rätiku. Seal kambas oli ka Bonzo. Ender veenis Bonzot, et ta võitleks temaga üksi. Ender võitis Bonzot, ning tegi kindlaks, et teda enam ei rünnataks. Lõpus tuli välja, et Bonzo suri. Ender viidi nüüd uuele kosmoselaevale, mis oli staabikool. Ka seal õpetati teda eraldi. Hiljem kohtas ta Alaid, Petrat, Dinki ja Sheni.
 Enderile öeldi, et nad õpivad simulaatorites satikate tapmist, kus Ender oli juht. Enderile öeldi üks päev, et nüüd on eksam, kus kõik tema sõbrad peavad simulaatoris satikaid hävitama. Ender sai imeliselt hakkama ja tappis kõik satikad. Enderile öeldi, et terve maakera teadis ta nime ning kõik austasid teda. Kahjuks ei saanud ta maale minna. Ender läks satikate planeedile, kus ta leidis erinevat satikate tehnikat. Pärast mitmeid aastaid rääkis ta Peteriga ning peter vabandas kõige pärast mis on Enderile teinud.
Mulle Väga meeldis see raamat ja see on kindlasti minu parim raamat mida olen lugenud, kuna selles toimus nii palju. Kirjanik on väga hästi kirjeldanud asju, mida mõndadel teistel kirjanikel on raske kirjeldada. On väga hästi toonud välja iga inimese iseloomu.
 Kindlasti soovitan raamatut kõikidele oma klassikaaslastele.Kujutiste tulemus päringule enderi mäng

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar