teisipäev, 22. jaanuar 2019

"Ella Lapimaal" Eliis

         "Ella Lapimaal"
              Timo Parvela

Mina lugesin läbi "Ella Lapimaal" selle autor on Timo Parvela.
Timo Parvela on Soome lastekirjanik. Ta on sündinud 19.mail
1964. aastal hetkel on ta 54 aastat vana. Esimest korda jõudis ta 
Eesi lugejate ette 2006.aastal oma Ella raamatutega neid on ta kirjutanud 1995 aastast.Parvela kirjutanud kuueosalise raamatusarja „Kepler62“, lastepärase sci-fi maailma, seiklusliku kosmosereisi, mis saab alguse arvutimängust ja millel on samas lausa düstoopiline taust – maakera ülerahvastatus ja loodusvarade lõppemine. Selle sarja esimene osa ilmus eesti keeles 2016 aastal.

Ella läheb oma õpetaja ja klassikaaslastega reisile.Nad pidid minema välismaale.Aga kui nad olid lennujaama jõudnud juhtus neil väike probleem Patega. Selle järel läks asi veel hullemaks nende kohvrid koos kogu asjadega läksid Indiasse. Ning selle asemel et minna välismaale suundusid nad hoopis Lapimaale. Kui nad olid kohal olid lapsed väga imestunud kui nägid lennujaamas jõuluvana koos päkapikkudega ootamas. Nad hakkasid  mootorsaanide taga olevate kelkudega õigesse kohta minema kui lapsed kuulsid kuidas õpetaja jõuluvana oma isaks kutsus. Lapsed hakkasid arutama kes võiks olla siis jõuluvana poeg. Nad jõudsid üsna pea selgusele et jõuluvana poeg on muidugi ju sokk. Olles juba jõuluvana juures hakkas neil igasuguseid põnevaid asju juhtuma kuna õpetaja oli nimel kindel plaan põgeneda.[Tegelikult oli jõuluvana hoopis õpetaja isa ja päkapikud tavalised inimesed kes neid kohale tõid]
Ma arvad et seda raamatut võiksid lugeda poisid kui ka tüdrukud. See raamat oli veidi kurb kuna õpetaja unistus näha täiskuud kõrbe kohal paistmas ei saanudki täide minna.Selles oli ka palju naljakaid kohti. Mulle meeldis eriti see kui õpetaja kaevas põgenemiseks tunneli ja viskas kogu liiva aknast välja.Tänu sellele kerkis suur liumägi millel temostreeris jõuluvana oma liulaskmis oskust ning kukkus ninali lumehange. Neid oli sel sadu ning kõik vähemalt meetrised.
Arvan et mul tuli see hästi välja, Kuigi autori kohta oli raske infot otsida.Kuna kogu info mis ma leidsin oli soome keeles, kuna autor on soomlane.

               
                  Eliis.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar