neljapäev, 31. jaanuar 2019

Jaan Kaplinski "Õhtu on õunapuu" - Laura

Selle raamatu autor on Jaan Kaplinski. Ta sündis 22. jaanuaril  1941 Tartus.  Jaan Kaplinski on tänapäeva Eesti tuntumaid ja tõlgitumaid kirjanikke. Tema teoseid on tõlgitud inglise, rootsi, soome, prantsuse, heebrea, ungari, läti, leedu, islandi, taani, tšehhi jt keeltesse. Kui 2007. aastal tõlgiti Göteborgi raamatumessi jaoks rootsi keelde 21 eesti kaasaegset kirjandusteost (seda nimetati sajandialguse suurimaks eesti kultuuriekspordiks), oli nende seas ka Jaan Kaplinski "Kusagil maailma äärel".Jaan Kaplinski on sündinud Tartus poola rahvusest õppejõu Jerzy Kaplinski ja eestlannast tantsijatari Nora Raudsepp-Kaplinski pojana.Ta lõpetas 1958 Tartu 1. Keskkooli ja õppis 1958–1964 TartuÜlikoolis prantsuse filoloogiat, eriplaani järgi ka strukturaal- ja rakenduslingvistikat. Ta töötas 1964–1972 vanemlaborandina Tartu ülikooli arvutuskeskuses ja sotsioloogialaboris, oli 1968–1970 eesti keele kateedri aspirant ja 1974–1980 Tallinna Botaanikaaias algul nooremteadur, hiljem vaneminsener, tegeldes muu hulgas inimese ja looduse suhete küsimustega. 1980. aastal siirdus ta taas Tartusse, töötas Viljandi teatri Ugalakirjandusala juhatajana ning 1983–1988 uuesti Tartu Ülikoolis, kus ta väliskirjanduse kateedri laborandina juhendas noori tõlkehuvilisi. Hiljem on ta tegutsenud vabakutselisena. 2000. aastal oli ta Tartu Ülikooli vabade kunstide professor.
 See raamat on luuleraamat. Seal on üks luuletus nimega "Meie suured mured" 
Pildiotsingu jaan kaplinski tulemus
                                       


  Meie suured mured
  ei saa ka mured olla
  meie suurtel muredel
  on oma väikesed mured
  väikesed mured on
  nööbid suurte murede kuubede ees
  väiksed mured on
  kirbud suurte murede särkide all




    

Liz Pichon "Tom Gates on absoluutselt fantastiline (mõnes asjas)" - Helina

Liz Pichon on praegu 56-aastane. Sündinud 16.august 1963. aastal. Lizil on abikaasa Mark Flannery. Autor sündis Londonis, Inglismaal. Tal on kaks vanemat õde ja üks vanem vend.
 Tegelased olid Tomi vanem õde Delia, Derek, Marcus, isa, ema,Hr Fullerman ja loomulikut Tom. Tom on üks täitsa tavaline poiss. Ainus erinevus teistest on see, et ta joonistab kõikjale. Ta armastab joonistamist. Tom käib 5. klassis ja tema parim sõber on Derek. Tema pinginaaber on kahjuks tema vaenlane. Tom ja Marcus vihkavad üksteist ja nad peavad koos istuma. See küll tore pole.  Derek, Tom ja Marcus on kõik samas klassis. See on 5.f klass. Enamus sellest raamatust rääkis Tomi väljasõidust. Hr Fullermanil on Tomi arvates massiivsed, laiad ja punnis silmad. Et tal on tõepoolest kõige vägevam, suur silmapaar. Seda arvan ka mina. Tom ja Derek tegid koos bändi "Zombi-Koerad". Seal on ka Norman. Norman Watson on hull. Vähemalt enamus ajast. Näiteks 

"Detektiiv Luuker Leebesurm mängides tulega"Derek Landy - Kristofer


Ma lugesin läbi raamatu nimega Detektiiv Luuker Leebesurm mängides tulega. Selle raamatu autoriks on Derek Landy. See on raamatu nimega "Detektiiv Luuker Leebesurm" teine osa ja sellest on veel väga palju osi sellest.




Aino Pervik "Sookoll ja sisalik" - Kaur

    Raamatu "Sookoll ja sisalik" autoriks on Aino Pervik. Aino Pervik sündis 22.04.1932.a. Rakveres. Alates 1939.a õppis Järvakandi algkoolis ja mittetäielikus keskkoolis, seejärel Tallinna 7. Keskkoolis, Tallinna Õpetajate Seminaris ning Tallinna Õpetajate InstituudisAastail 1950–1955 õppis Tartu Riikliku Ülikooli ajaloo-keeleteaduskonnas, mille lõpetas soome-ugri keelte erialal. 1955–1960 töötas Eesti Riiklikus Kirjastuses laste- ja noorsookirjanduse toimetajana. 1960–1964 oli ta Eesti Televisioonis laste- ja noortesaadete toimetaja, seejärel 1967. aastani mitte-koosseisuline toimetaja. 1967. aastast on ta vabakutseline kirjanik.
    Aino Perviku looming on mitmekesine. Ta on kirjutanud tõsielu- ja fantaasiajutustusi, noorteromaane, väikelaste-raamatuid, mõistulugusid. Kuulsamad lasteraamatud on "Kunksmoor", "Arabella, mereröövli tütar", "Kallis härra Q".

   Raamatu tegevus toimub soos ja metsas. Soos elav Sookoll tahtis kõigile head teha. Sõpradeks olid tal rabakukk, rabakana, rästik, sookurg ja konn. Sookoll sai põdra käest sõrahoobi ja kaotas mälu. Ta kohtas metsas sisalikku ja pistis selle oma kotti, et koju viia. Samas muutus ta aga pahuraks ja vihaseks kolliks. Sõbrad aitasid tal mälu taastada ja uuesti heaks kolliks saada. Lõpuks lasi Sookoll sisaliku vabaks.


     Mulle meeldis see raamat väga, sest seal olid tegelasteks loomad. Samuti meeldis, et kirjutati sellest, kui olulised on sõbrad. Selles raamatus ei olnud liiga palju pilte, mis oli hea.

Soovitan ka teistel lastel seda lugeda.

teisipäev, 29. jaanuar 2019

R.J. Palacio "Ime" - Kristin

R.J. Palacio

Ime


   Raquel Jaramillo Palacio on Ameerika kirjanik ja graafiline disainer. Ta on sündinud 13. juulil 1963. Ta elab New Yorgis koos oma abikaasa, kahe poja ja koeraga, kelle nimi on Karu. Ta on kirjutanud mitmeid laste romaane. Tema teoste hulka kuuluvad "Ime", "Shingaling", "Pluto" ja "The Julian chapter".
   
   Raamat räägib 10-aastasest poisist nimega August Pullman keda kutsutakse Auggieks. Tal on Treacher-Collinsi sündroom mille tõttu on talle palju operatsioone tehtud. Kui tema pere-suure õe Via, ema, isa ja koer Daisy meelest on ta täitsa tavaline poiss-leidub ka neid kes arvavad, et ta nägu väga, väga kole. Kohe nii kole, et ta nägu nähes peaks kiljudes ära jooksma. Asi läheb kohutavamaks kui ema ja isa teatavad talle, et ta on minemas Beecheri erakooli 5. klassi. Enne oli Auggie emaga koduõppel, sest tal oli lihtsalt niipalju operatsioone millest ta toibuma pidi, aga praegu kui ta oli 10. aastane polnud tal enam niipalju operatsioone vaja teha. Pealegi hakkasid emal teadmised otsa saama.
Enne kooli käis ta veel direktor Tushmaniga kohtumas, et too näitaks talle koolimaja. Tema üllatuseks lasi ta hoopiski kolmel lapsel temale kooli näidata-Charlottel, Julianil ja Jackil.
Beecheri erakoolis kohtub ta lastega kes kiusavad ja räägivad teda taga. Inimestega (näiteks Summer) kes tahavad temaga sõbrustada ja neid kes lihtsalt ei tee temast välja. Koolis käib ta oma esimesel väljasõidul ilma vanemateta ja kogeb päris füüsilist kiusamist. Raamat räägib erinevata inimeste vaatenurkadest kes kuidagi Augustiga kokkupuutunud on.

   Mulle meeldis see raamat, sest see oli õpetlik. See raamat õpetas, et välimuse järgi ei ole ilus sõpru valida. Kõige olulisem on inimeste iseloom. Need kes nad on. Kui sa neid kiusama hakkaksid kas see teeks tema tunde paremaks kui juba pargis või ükstepuha kus joostakse tema eest ära, sest ta on nii uskumatult kole? See raamat lihtsalt tõi esile kaastunde Auggie vastu ja samas ka nentis, et sõprade abiga saab isegi kõige kõrgemast mäest üle.

   Ma soovitan seda raamatut poistele ja tüdrukutele, sest siin räägitakse nii tüdrukutest kui ka poistest
Ma avastasin selle raamatu Helina käest, sest see on ta lemmik raamat. Nüüd on see ka minu lemmikute raamatute hulgas. Kui see raamat sulle huvi pakub tõtta kohe Jüri raamatukokku ja laenuta see raamat. Kui sa oled esimese osa ära lugenud ära unusta teist osa ka laenutada: Auggie ja mina kolm lugu "Ime" tegelastest.

 
 

Rachel Renèe Russell "Luuseri päevik. Lood mitte kuigi nõtkest uisuprintsessist" - Angel

Rachel Reneè Russell on sündinud 13.märtil 1959 (praegu 59 aastane). Sündis Ameerika Ühendriikides. Ta on kirjutanud väga palju luuseri päeviku raamatuid, isegi meie kooliraamatukogus ei ole neid kõiki. Rachel Reneè Russell´il on kaks last, Nikki Russell kellest ta teeb raamatuid ja Erin Russell.
   Selle raamatu tegegelased on: Nikki, Brandon, MacKenzie, Zoey, Chloe, Jessica, Brianna, Nikki isa, ema. See rääkis sellest, et Nikki ei osanud uisutada ja tulemas oli uisukontsert, nii, et Nikkil oli väga halb meel, sest ta ei osanud ju uisutada! Ta ei tahtnud ka Chloe ja Zoey maha jätta, sest nad olid ta BFF`id. Neil oli koolis kolm proovi ja Nikki läbis kõik neid, aga tulemas oli kontsert... Nikkil oli hirm, sest ka proovid ei tulnud tal hästi kuigi õpetaja ei märganud, sest teda segati. Kui ta uisutab kohe terve publiku ees ja kukub, siis tema üle hakatakse küll naerma! Nikki kartis seda kõige rohkem,sest siis saadetakse teda teisse kooli, sest ta lihtsalt ei oska uisutada. Kätte oli tulemas kontsert ja Nikki koos Chloe ja Zoey`ga kavatsesid olla nagu uisukuningaannad koos imeilusate kostüümidega, kuid siis varastas keegi nende kostüümid. Uke peal oli kirjutatud teise toa number, et seal need kostüümid ongi, kuid siis kui Nikki ja tema BFF`id läksid sinna, ei olnud neid kostüüme seal. Tuli välja, et see oli lõks ja uks läks pauguga kinni. Esiteks olid sõbrannad VÄGA ehmunud, kuid siis kavatsesid nad telefoni kasutada, et oleks vähemal natuke valgust. Nad kasutasid Zoey telefoni, sest nende omad jäid teisse ruumi. Niisis võtsid nad telefoni välja, aga sellel oli ainult 15%. Seda akut kulub kaheks tunniks ja 3. helistamiseks. Nad lihtsalt istusid seal 2 tundi ja vaatasid aega, juba poole tunni pärast algas kontsert! Niisiis helistasid Zoey ja Chloe oma emadele, aga nad ei võtnud vastu, siis nad mõtlesid, et neil on viimane võimaus helistada, aga kui ta ei võta vastu, siis neid ei päästa juba keegi. Siis tuli Nikkil mõte ja ta helistas Zoey telefoniga iseendale. Ja siis juhtus IME, Brianna võttis telefoni vastu, kuid ei lubanud Briannal ta telefoni katsuda! Edasi loete ise, sest ma ei tahe teile kõik ette öelda.
Minu meelest oli see raamat lahe, kuigi MacKenzie oli natuke Nikkiga liiga ülbe, sest ta segas Nikkit iga tema asja tegemisel. Ma paneksin sellele raamatule seitse tähte kümnest. See oli väga pikk raamat, kuid põnev. See pikkus nii öelda ei seganud mind üldsegi, sest ma olin sellest raamatust nii sisse võetud, et ei pannud tähelegi, et see nii kiiresti lõppes.
Ma soovitan seda raamatut kõigile, sest see on põnev, pikk ja lahe. Neid on väga palju nii, et igav ei hakka! Jookske kohe raamatukokku, sest seal on neid praegu päris palju! (Alustage kohe esimesest osast muidu ei saa aru!)

esmaspäev, 28. jaanuar 2019

James M. Barrie "Peeter Paan" - Loore

    James M. Barrie ( 9. mai 1860 - 19. juuni 1937) oli Šoti kirjanik ja näitekirjanik, rohkem mäletatakse teda kui Peeter Paani loojana. Ta on sündinud ja haritud Šotimaal ning kolinud seejärel Londonisse, kus ta kirjutas mitmeid edukaid romaane ja näitusi. Vahepeal pöördus Barrie tähelepanu teatritööle.  1877. aastal kirjutas ta oma esimese näidendi "Bandelero", seejärel kirjutas arvukalt näidendeid. 1904. aastal mängiti esmakordselt ,,Peeter Paani". Kui lõpuks 1911. aastal ilmus raamat ,,Peeter ja Wendy". 
   Kõik lapsed, peale ühe, kasvavad suureks. Ühel õhtul lendas Peeter Paan ühest Londoni majast välja just samal hetkel, kui proua Darling sulges akna. Nii jäigi Peeter Paani vari sinna. Järgmisel õhtul läkski Peeter oma varjule järgi. Ta proovis seda endale seebiga külge kleepida, kui äkitselt ärkas Wendy üles. Wendy õmbles talle varju külge. Peeter võttis Wendy ja tema vennad kaasa Eikunagimaale. Nad lendasid kuid ja päevi ja jõudsid kohale. Eikunagimaal oli näkkineide, piraate, punanahkasid ehk indiaanlasi, ilusat loodust ja palju loomi. Peeter ja kadunud poisid elasid maa-aluses kodus ja sinna pääses läbi oma kindlaid puid. Wendy hakkas kadunud poistele emaks ja Peeter Paan isaks. Nad veetsid seal palju kuid ja Wendyl, MIchaelil ja Johnil hakkasid oma vanemad ununema. Kui ühel õhtul rääkis Wendy kadunud poistele oma lemmikjuttu, kus lõpus seisis, et emad hoiavad alati aknad lahti, et lapsed saaksid sinna sisse alati tagasi lennata. Aga Peetril oli teisi kogemusi. Nii rääkis Peeter oma kogemustest, et kui tema koju lendas, oli aken kinni ja uus poiss tema voodis. Wendy ja tema vennad tahtsid koju minna. Kui äkitselt võtsid piraadid nad vangi. Peeter Paan, kadunud poisid ja Wendy ja tema vennad tapsid kõik piraadid ja seilasid koju.
  Minu lemmiktegelane oli Peeter, sest ta unustas kogu aeg kõik ära ja oli natuke ninakas. See raamat oli alguses igav, aga lõpus läks põnevaks. Ma arvan, et see raamat oli üks mu lemmikraamatutest. Ma soovitaksin seda nii poistele kui ka tüdrukutele. Mine laenuta raamatukogust enne, kui need otsa saavad!



Iben Akerlie "Lars Lol" - MikkM

Iben Akerlie (sündinud aastal 1988) on näitleja ja eripedagoog. Ta raamat "Lars lol" oli aastal 2016 Norras 10-13 aastaste lemmik. Ta kirjutab raamatuid peamiselt koolielust.

Igaüks Amanda klassist saab endale tugiõpilase. Amanda saab endale tugiõpilase kellel on Downi sündroom. Kooli alguses ta muutub naerualuseks, kuna Adam pritsib talle vett näkku.

Mulle meeldis see raamat. Seal oli palju lõbu ja naeru. Seal raamatus ei olnud kurbi kohti, mulle väga meeldis see kõik.

Ma soovitaksin seda raamatut kõigile, nii poistele kui ka tüdrukutele.



teisipäev, 22. jaanuar 2019

Ilmar Tomusk "Päikesemetsa Vanadekodu Kriminalistid" - (nimetu) õpilane

 


 Ilmar Tomusk on sündinud 28.juunil 1964. Ta on sündinud Tallinnas. Ta on veel elus. Ta õppis 1971 kuni 1982 Tallinna keskkoolis. Ta on Eesti riigiametnik ja lastekirjanik.



Selle raamatu tegelased on Mati, Artur, Piia, hooldaja Maret ja kurjategijad. Mati ja Artur elasid samas toas Päikesemetsa vanadekodus. Arturil oli väga halb mälu ühe haiguse tõttu. Mati ja Artur mängisid väga tihti malet ja Mati alati võitis samade käikudega. Matil ütles üks päev, et kui Artur jalutamas käiks, siis ta mälu saab paremaks. Mati mõte töötas ja tal Arturil tuli mälu tagasi tal oli see haigus kadunud ja tal tuli meelde, et ta oskab suupilli mängida. Artur ütles hooldaja Maretile, et Maret läheks ostma talle suupilli ja usaldas talle oma pangakonto. Hooldaja Maret oli kellegile pillipoes ütlenud, et seal vanadekodus elab rikas mees Artur kes saaks terve poe ära osta. Kurjategijad asusid kohe tööle ja üritasid Arturilt igat moodi raha endale saada.
 Mulle meeldis see raamat, sest Artur ja Piia töötasid koos, et kurjategijad kinni püüda ja see raamat oli õpetlik ka. Mulle meeldis kõige rohkem Artur, sest Artur oskas suupilli hästi mängida ja ta oli ka hea maletaja.k

Ryan Beauchesne "Adventures of the wiener dog extraordinaire - Crusoe the celebrity dachshund" - Nimetu


     Pildiotsingu ryan beauchesne tulemus

     Ryan Beauchesne on sündinud Kanadas. Ta ei ole tegelikult kirjanik, vaid üks "tavaline" koeraomanik. Tema koera nimi Crusoe, kes on saanud tuntuks tänu oma YouTube-i kanalile. Seepeale sai kuulsamaks ka Beauchesne, tuntud kui Crusoe "isa". Kui Crusoe kuulsust kogus, kirjutas Beauchesne oma koerast raamatu, nimega "Crusoe the celebrity dachshund" ja mõni aasta hiljem ilmus "Crusoe - worldly wiener dog".

      Raamatu peategelaseks on taks nimega Crusoe, kellel on vend Oakley. Crusoel on alati midagi põnevat käsil, näiteks mõni reis või pardijaht (mis tegelikult polegi päris jaht). Crusoe kannab tihti mingit kostüümi, näiteks lenduri oma. Vahepeal läheb ta külla oma vennale Oakley-le külla ja nad teevad koos midagi vahvat. Crusoe ja Oakley on kohalikud "superkangelased", nimedeks BATDOG ja Robin. Siis kui tal on aeg vaba, ta kokkab tavaliselt. Kui Crusoe on üksi päästmas, sõidab ta oma BATBIKE-iga. Peale kõige armastab Crusoe kalal käia ja oravaid jälgida. Neid kahte võiks ta lõpmatuseni teha.

      Mind ajas see raamat väga tihti naerma. Siin raamatus ei olnud midagi kurba. Raamatus olevate piltide peale tahtsin ise ka proovida kas või oma kassidele selliseid kostüüme teha, nagu olid Crusoel seal raamatus. See raamat ei kerinud põnevust üles, kuid oli sellegipoolest huvitav. Mulle meeldis sealt raamatust kõige rohkem Crusoe ise.

Pildiotsingu crusoe the celebrity dachshund book tulemus
       Minu arvates oli see raamat huvitav, sest seal oli kõiksugu pilte, nii tavalisi, kui ka naljakaid. Mulle meeldis, et seal polnud liiga vähe lehekülgi. See oli ka lahe, sest piltide juures olid jutumullid. Ainus probleem oli, et seal pole inglise keel just kõige lihtsam. Soovitan minult laenata (Eestis pole seda peaaegu kusagil saadaval)!

Mark Twain ,,Tom Sawyer" Roven

Mark Twain on ameerika kirjanik ja humorist. ta sündis 30. novembril 1835 ja ta suri 2. aprillil 1910. tal oli 4 last:Clara,Susy, Langdon, Jean. Tema varjunimi tähendab 3.6 meetrit vett. Samuel Langhorne Clemens on tema täis nimi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               see oli huvitav raamat ja minu lemmik tegelane oli tom Sawyer, sest temaga juhtus huvitavaid asju. samas ka imelikke asju näiteks: ta tegi diili et ta pidi enda hamba ära andma. ta mängis metsas raamatu võitlejaid enda sõbraga. ta koolis lahendas probleeme enda jaoks.                                                                                                                                                                                                                                                                                         mulle ei meeldinud see raamat sest seal ei juhtunud väga huvitavaid asju minu jaoks, aga ma arvan, et teistele see meeldiks.Ma soovitan seda raamatut kõigile seda oli põnev lugeda aga ikkagi see mulle ei meeldinud.kui sellele tuleks teine raamat ma ei loeks seda.Pildiotsingu tom sawyer tulemus

Francesca Simon "Hirmsa Henry jõulumürgel" - Nimetu

Fracesca  Simon veetis lapsepõlve Kalifornias rannas ja hakkas lugusid kirjutama kaheksa-aastastelt. Seejärel läks ta Yale'i ja Oxfordi ülikoolidesse keskaegse ajaloo ja kirjanduse õppimiseks. Ta heitis ära tulusa karjääri keskaeglasena ja töötas vabakutselise ajakirjanikuna, kirjutades pühapäeval, Guardianil, Mailil pühapäeval, telegraafil ja Vogue'l.

See luges nii palju lugusid oma pojale Joosua,
ta alustab laste raamatute kirjutamist.


Siin raamatus näitab Henry ennast kooli jõulunäidendis,meisterdab omapäraseid jõulukinke, korraldab jõuluvanale varitsuse ja istub koos sugulastega üllatusi pakkuvas jõululauas. 

Küll see Henry on üks hirmus poiss! Kõik lapse vanemat karjusid ta peale keegi kunagi ei öeld et ta on hea või tore poiss

''Khaba ja Nebra '' Mika Keränen - Stinger

Mika Keränen on soome päritolu Eesti lastekirjanik.Aastatel 2002-2006 töötas Soomes Eesti insituudis.Mika elab ja töötab Eestis Tartus alates 2006 aastast.Tartu ülikooli lõpetas aastal 1999.Ta lõpetas gümnaasiumi aastal 1992.Keränen on tõlkinud soome keelde samuti Mehis HeinsaareAndrus KivirähkiHasso KrulliVeiko Märka ja Wimbergi raamtuid.2015. aasta mais tuli kinodese  Keräneni lasteraamatute põhjal valminud film "Supilinna salaselts".
See raamat räägib ühest muuseumist kus ärkavad öisel ajal ellu kõik kujud ja asjad.Selle raamatu peategelased on muumiad  Khaba ja Nebra.Ja  ühel ööl toimuvad aulamängud mille pea kohtunikuks on peajumal Zeus.nendel mängudel on omamoodi hoiatused ja kõige rohkem 5 hoiatust on see, et mängija kes need hoiatused sai visatakse mängust välja.hoiatused annab peajumal Zeus oma sõrmedega ehk välja mängust siis kui Zeus näitab 5 sõrme.Ja nendel mängudel langeb Khaba välja.Peajumal Zeus räägib Khabaga ja ta saab mängudele tagasi ainult siis kui ta teeb mingi heateo südamest.See tundub Khabale raske ja ta asub tegema heategusid aga eesmärgil saada tagasi mängudele.Ja Peajumal Zeus saab aru, et Khaba teeb neid heategusid eesmärgiga saada tagasi.Ja vahepeal läheb Khaba hüppesse.
Mulle meeldis selle raamatu juures see, et see oli põnev, seikluslik, natuke kurb samuti veidike hirmus aga see eest on see raamat väga hea.Ma soovitan seda lugeda, sest see on isegi natukene hariv ja muud.       OSTKE VÕI LAENUTAGE!

Maria Parr "Vahvlist südamed" - Roosi

 Maria Parr on Norra kirjanik. Ta on sündinud aastal 1981. Maria Parr on kirjutanud raamatu "Vilgukivioru Tonje". Selle raamatu eest on ta saanud rohkesti mõjukaid kirjandusauhindu. "Vilgukivioru Tonje on tõlgitud ka eesti keelde. Maria Parri raamat "Vahvlst südamed" on tõlgitud enam kui kümnesse keelde.
  See raamat ("Vahvlist südamed") räägib ühest poisist kelle nimi on Trille ja ühest tüdrukust kelle nimi on Leena. Trille ja Leena elavad kõrvuti ja on parimad sõbrad. Trille ja Leena satuvad tihti pahandustesse näiteks nad on Trille onu väga hullult vihastanud sellega ,et nad teevad järgi koolist kuuldud legendi Noa laevast. Neile meeldib juttude järgi mänge mängida. Leenal on ema ,aga isa ei ole. Trillel on kaks õde ja üks vend. Üks Trille õdedest on lapsendatud.
  Mulle meeldis see raamat ,sest peaaegu iga peatükk oli naljakas. Minu lemmikkoht oli see kus Leena ,Trille ja Trille vanaisa panid ühe madruse arvama, et Trille isal on täna sünnipäev. Selles raamatus oli ka üks kurb koht. See koht oli see kus Trille vanaisa õde (Täta-memm) suri. Mulle ei meeldinud see kui Trille pere vana laut põlema läks ja Trille hobune ei tahtnud liikuda ,sest Trille hoolis hobusest väga ja tahtis teda välja aidata. 
Pildiotsingu Vahvlist südamed tulemus Pildiotsingu Maria Parr tulemus
  

Jeff Kinney "The getaway" - Nimetu

Jeff Kinney sündis ja kasvas üles marylandi osariigis Kinney osales Potomac Landing Elementary Schoolis ja hiljem osales piiskop mcnamara keskkoolis . Tal on vanem vend ja õde ning noorem vend.  Ta käis 1990. aastate alguses marylandi ülikoolis, College Parkis . See oli kolledžis Kinney loodud populaarne koomiks, Idgoof ,


 Kui Greg Heffley pere proovida valmistada jõuludeks, Greg vanemate vahele jätta jõulud ja reisida lennukiga Isla De Corales pärast näeme reklaami seda, abinõuna nad viibisid samas oma mesinädalad , palju Greg nördimust, kui ta ei meeldi mõte vahele jätta.  On jõululaupäev nad sõidavad lennujaama kuid hilineb seeria ebaõnne. Nad kohtuvad puhkusereisiga, kuid jõuavad lennujaama. Kuna nad ei lase aeglaselt maha langeda, peavad Gregi isa Frank Heffley ja Greg pagasiga hiljem tagasi pöörduma. Greg astub sohva pudelisse ja nad kaotavad shuttle. Nad on sunnitud oma terminalile kõndima.

Lennujaamas on perekonna kohvrid liiga rasked, nii et nad kannavad oma riietesse kaasas riideid. Nad sisenevad rida turvalisuse nimel, kuid laps kärbib paar tõmblukku, mis eraldavad jooned, ja igaüks saab segamini. Gregi pere jõuab joone tagaküljele. Nad lähevad läbi turvalisuse ja neid viivitab taas keegi, kes peab eemaldama kõik oma metallist lendud. Mani Heffley , Gregi noorem vendmis jooksis ülikooli ajalehes The Diamondback .

Minu arust sobib see raamat poistele kui tüdrukutele. See raamat meeldis mulle väga sest see oli minu esimene inglis keelne raamat.

Jeff Kinney "Ühe äpardi päevik. Kannatuste Rada" - Mari-Ann


          Jeff Kinney on üks New York Timesi paremini müüv autor ja viiekordne Nickleodeoni auhinna Laste Lemmikraamat võitja. Ta sündis aastal 1971, 19 veebruar. Ta on 47 aastat vana. Tal on kaks last ja naine Julie Kinney. Jeffil on kuulus sari "Ühe äpardi päevik".

          Raamatu ,,Kannatuste rada" peategelane on Greg. Gregil on ema ja isa,suur vend Rodrick ja väike vend Manny.  Raamatus ,,Kannatuste rada" satub Greg ja ta perekond suurtese äpardustesse. Gregi ema otsustab minna perega reisile,aga alguses pole keegi nõus. Ema ei jätta jonni ja nad lähevadki perereisile. Nad hakkavad pakkima, aga kogu kraam ei mahu autosse. Nad ostsustavad võtta paadi,et panna sinna oma asjad, aga ikkagi on vähe ruumi autos. Greg peab istuma taga istmel, aga ta peab istuma kottidel ,sest seal pole ruumi. Nad hakkavad sõitma ja siis juhtuvad sekeldused. Näiteks ostab Rodrick valesid toiduasju.

          Mulle meeldis see raamat. Mulle eriti meeldis see, kui nad olid matuse rongkäigule vahele trüginud.  See oli naljakas, kui nad ei suutnud neid maha raputada. Mulle meeldis ka see, kui hispaanlased tulid neile appi, kui nende rehv oli tühi, sest kui ema proovis neile seletada, mis juhtus, siis nad ei saanud milestki aru. Kui Manny hakkas hispaanlastega rääkima, siis said nad kõigest aru. Mulle ei meeldinud see, kui Manny proovis põgeneda.Mulle ei meeldinud ka see, kui Manny nuttis, sest nad pidid sea ära andma.

          See raamat oli väga naljakas ja kohati põnev. Ma soovitan seda raamatut kõigile,sest see on väga naljakas raamat. Mulle endale meeldis raamat väga. Raamatul on veel osasid, mida soovitan ka lugeda. Laenuta see raamat kohe või osta poest,  mõlemad variandid sobivad!
Pildiotsingu jeff kinney tulemus
   Pildiotsingu kannatuste rada ühe äpardi päevik tulemus

Erich Kästner "Veel üks Lotte" - Mariel

"VEEL ÜKS LOTTE"
Erich Kästner

Erich Kästner (23. veebruar 1899  – 29. juuli 1974 ) oli saksa kirjanik.
 Ta sai kuulsaks lasteraamatute abil näiteks „Emil und die Detektive“ ("Emil ja sala politseinikud"), „Das doppelte Lottchen“ ("Veel üks Lotte") ja „Das fliegende Klassenzimmer“ ("lendav klassituba).

Seebühli lastelaagris kohtuvad kaks tüdrukut( Luise ja Lotte) nad on täprelt ühte nägu nagu kaks tilka vett. Alguses ajab see neid vihaseks, kuid pärast hakkab see neid huvitama. Tuleb välja, et tüdrukud on kaksikud ja nende vanemad läksid lahku, siis kui nad alles peebid olid
 ema võttis endaga kaasa Luise ja isa võttis Lotte.
Lapsed otsustavad teha viguri ja vahetada ära kodud, et nad näeksid ka oma teisi vanemaid.
Kui vanemad teada saavad on nad alguses veidi pettunud kuid pärast leppivad vanemad ära ja nad on jälle üks õnnelik peregond.


Pildiotsingu erich kästner tulemusMinu arust on ebaaus, et lapsed üksteise juurest ära võeti. Mina oleksin teinud nimodi,et ühe nädala on lapsed ema juures ja teise nädala isa juures. Alguses tundus mulle Lotte väga kuri kuid lõppuks oli ta päris vahva.





Pildiotsingu Veel üks lotte tulemus













Piret Raud "Kõik minu sugulased" - Mirtel




Mina lugesin raamatut "Kõik minu sugulased".Selle raamatu on kirjutanud Piret Raud.Ta on kirjutanud veel palju raamatuid, nt:"Teistmoodi printsessilood","Tobias ja teine B","Ernesto küülikud","Natuke napakad lood" ja "Printsess Luluu ja härra Kere".Piret Raua ema on Aino Pervik ja isa on Eno Raud.Nemad on ka kirjanikud.
Selles raamatus räägib Aadam enda sugulastest, nt oma väikevend Aabist, kes pani iga asja mis ta kätte sai suhu.Ükskord pakkus ema välja, et nad paneks kõik asjad mida Aap suhu panna ei tohi kapi otsa.Kapi otsa panid nad kohvimasina, lillevaasi tulpidega, kingad, saapad, kingalusika, diivani, teleka ja veel palju asju.Lõpuks läks terve pere kapi otsa, aga muidugi mitte Aap.Selles raamatus oli veel palju naljakaid lugusi Aadami sugulastest.


Francesca Simon "Hirmus Henry röövib panka" - Mia


Seotud kujutis
    Mina lugesin raamatut "Hirmus Henry röövib panka". Selle raamatu kirjutas Francesca Simon (päris nimi Francesca Isabella Simon) on kirjutanud ka veel palju Hirmsa Henry raamatuid nagu näiteks "Hirmus Henry Esimene raamat", "Hirmus Henry ja salaselts", "Hirmus Henry äratab surnuid", "Hirmsa Henry haisupomm", "Hirmus Henry ja jõle lumememm" jne. Francesca Simon on sündinud 23.veebruaril 1955.aastal, praegu on ta 63. Tal on üks laps. Tema raamatutest olen ma lugenud "Hirmus Henry röövib panka" ja "Hirmus Henry äratab surnuid".


     Selle raamatu peategelased olid Hirmus Henry, Peter, mossis Margaret ja palju muid Henry ja Peteri sõpru. Selles raamatus annab Henry välja ajalehte, mängib Margaretiga kooli, tegeleb Peteri sünnipäevapeoga ja teeb lauamängu mängides sohki.  Minu lemmik osa oli, kui Henry sohki tegi, sest ma ise poleks selle peale tulnud. Henry läks Margareti koju, sest tal oli sama mäng, mida nad Henry juures mängisid ta võttis Margareti  karbist endale mängu raha juurde, et mängu võita.

     Mulle meeldis see raamat, sest Henry tegi palju ägedaid ja naljakaid asju ja hirmsa Henry raamatud on muidu ka päris lahedad. Soovitaksin Hirmsa Henry raamatuid nii poistele kui ka tüdrukutele.
     Mine jookse raamatukokku või poodi ja vali endalegi üks Hirmsa Henry sarja raamat!

R.J. Palacio "Ime" - Kristin

     Raquel Jaramillo Palacio on Ameerika kirjanik ja graafiline disainer. Ta on sündinud 13. juulil 1963. Ta elab New Yorgis koos oma abikaasa, kahe poja ja koeraga, kelle nimi on Karu. Ta on kirjutanud mitmeid laste romaane. Tema teoste hulka kuuluvad "Ime", "Shingaling", "Pluto" ja "The Julian chapter".
   Raamat räägib 10-aastasest poisist nimega August Pullman keda kutsutakse Auggieks. Tal on Treacher-Collinsi sündroom mille tõttu on talle palju operatsioone tehtud. Kui tema pere-suure õe Via, ema, isa ja koer Daisy meelest on ta täitsa tavaline poiss-leidub ka neid kes arvavad, et ta nägu väga, väga kole. Kohe nii kole, et ta nägu nähes peaks kiljudes ära jooksma. Asi läheb kohutavamaks kui ema ja isa teatavad talle, et ta on minemas Beecheri erakooli 5. klassi. Enne oli Auggie emaga koduõppel, sest tal oli lihtsalt niipalju operatsioone millest ta toibuma pidi, aga praegu kui ta oli 10. aastane polnud tal enam niipalju operatsioone vaja teha. Pealegi hakkasid emal teadmised otsa saama.
Enne kooli käis ta veel direktor Tushmaniga kohtumas, et too näitaks talle koolimaja. Tema üllatuseks lasi ta hoopiski kolmel lapsel temale kooli näidata-Charlotte.
Beecheri erakoolis kohtub ta lastega kes kiusavad ja räägivad teda taga. Inimestega (näiteks Summer) kes tahavad temaga sõbrustada ja neid kes lihtsalt ei tee temast välja. Koolis käib ta oma esimesel väljasõidul ilma vanemateta ja kogeb päris füüsilist kiusamist. Raamat räägib erinevata inimeste vaatenurkadest kes kuidagi Augustiga kokkupuutunud on.
   Mulle meeldis see raamat, sest see oli õpetlik. See raamat õpetas, et välimuse järgi ei ole ilus sõpru valida. Kõige olulisem on inimeste iseloom. Need kes nad on. Kui sa neid kiusama hakkaksid kas see teeks tema tunde paremaks kui juba pargis või ükstepuha kus joostakse tema eest ära, sest ta on nii uskumatult kole? See raamat lihtsalt tõi esile kaastunde Auggie vastu ja samas ka nentis, et sõprade abiga saab isegi kõige kõrgemast mäest üle.
   Ma soovitan seda raamatut poistele ja tüdrukutele, sest siin räägitakse nii tüdrukutest kui ka poistest
Ma avastasin selle raamatu Helina käest, sest see on ta lemmik raamat. Nüüd on see ka minu lemmikute raamatute hulgas. Kui see raamat sulle huvi pakub tõtta kohe Jüri raamatukokku ja laenuta see raamat. Kui sa oled esimese osa ära lugenud ära unusta teist osa ka laenutada: Auggie ja mina kolm lugu "Ime" tegelastest.

 

Michael Morpurgo ,,The Butterfly lion" - Marta

    Michael Morpurgo on sündinud 5. oktoobril 1943. Ta on inglise kirjanik, luuletaja, näitekirjanik ja libretist. Morpurgo käis koolides Londonis, Devonis , Sussexis ja Kentis. Morpurgo abiellus Clare'iga, kes on Penguin Books'i asutaja Sir Allen Lane vanim tütar . Morpurgol on palju raamatuid näiteks ,,The Butterfly lion", ,,Lions and Unicorns", ,,Shadow", ,,Born to  run" ja ,,Alone on a Wide Wide Sea".
      Bertie elas oma vanematega Aafrikas. Ühel päeval näeb Bertie aknast valget lõvi. Ta räägib sellest oma vanematele kuid nad ei usu teda. järgmisel päeval kuuleb Bertie püssipauku hiljem saab ta teada et valge lõvi ema lasti jahimeeste poolt maha. Bertie tahab valge lõvi endale võtta kuid vanemad pole selle plaaniga nõus. Pärast pikka vestlust on vanemad ikkagi nõus lõvi enda hoolde võtma. Bertist ja lõvist saavad suured sõbrad. Aastaid hiljem peab Bertie minema inglismaale kooli aga mis saab lõvist? Bertie vanemad otsustavad lõvi tsirkusele müüa aga loomulikult Bertie ei ole sellega nõus. Kuid siiski räägivad vanemad talle augu pähe. Kui Bertie sai vanemaks ja lõpetas kooli siis ta abiellus. Lõviga aga juhtub hoopis midagi kurba.
     Ma ei tahtnud alguses seda raamatut lugeda, sest see tundus igav, aga kui ma selle läbi lugesin, siis oli mul hea meel, et õpetaja käskis meil selle läbi lugeda. See raamat pani mind mõtlema paljudest asjadest, millele ma pole ise kunagi mõelnud, näiteks mis on siin elus tegelikult tähtis. Ma soovitaksin seda raamatut kõigile, sest see oli südamlik ja ma arvan, et see võiks kõigile meeldida. Inimesed, kes hakkavad mõnikord raamatute peale nutma, näiteks siis kui keegi ära sureb, siis võib hakata ka selle raamatu peale nutma, igatahes mina hakkasin. Meie klassis peaks kõigil olema see raamat olemas, nii et osta ega laenutada pole seda raamatut vaja. Soovitan!



   

"Ella Lapimaal" Eliis

         "Ella Lapimaal"
              Timo Parvela

Mina lugesin läbi "Ella Lapimaal" selle autor on Timo Parvela.
Timo Parvela on Soome lastekirjanik. Ta on sündinud 19.mail
1964. aastal hetkel on ta 54 aastat vana. Esimest korda jõudis ta 
Eesi lugejate ette 2006.aastal oma Ella raamatutega neid on ta kirjutanud 1995 aastast.Parvela kirjutanud kuueosalise raamatusarja „Kepler62“, lastepärase sci-fi maailma, seiklusliku kosmosereisi, mis saab alguse arvutimängust ja millel on samas lausa düstoopiline taust – maakera ülerahvastatus ja loodusvarade lõppemine. Selle sarja esimene osa ilmus eesti keeles 2016 aastal.

Ella läheb oma õpetaja ja klassikaaslastega reisile.Nad pidid minema välismaale.Aga kui nad olid lennujaama jõudnud juhtus neil väike probleem Patega. Selle järel läks asi veel hullemaks nende kohvrid koos kogu asjadega läksid Indiasse. Ning selle asemel et minna välismaale suundusid nad hoopis Lapimaale. Kui nad olid kohal olid lapsed väga imestunud kui nägid lennujaamas jõuluvana koos päkapikkudega ootamas. Nad hakkasid  mootorsaanide taga olevate kelkudega õigesse kohta minema kui lapsed kuulsid kuidas õpetaja jõuluvana oma isaks kutsus. Lapsed hakkasid arutama kes võiks olla siis jõuluvana poeg. Nad jõudsid üsna pea selgusele et jõuluvana poeg on muidugi ju sokk. Olles juba jõuluvana juures hakkas neil igasuguseid põnevaid asju juhtuma kuna õpetaja oli nimel kindel plaan põgeneda.[Tegelikult oli jõuluvana hoopis õpetaja isa ja päkapikud tavalised inimesed kes neid kohale tõid]
Ma arvad et seda raamatut võiksid lugeda poisid kui ka tüdrukud. See raamat oli veidi kurb kuna õpetaja unistus näha täiskuud kõrbe kohal paistmas ei saanudki täide minna.Selles oli ka palju naljakaid kohti. Mulle meeldis eriti see kui õpetaja kaevas põgenemiseks tunneli ja viskas kogu liiva aknast välja.Tänu sellele kerkis suur liumägi millel temostreeris jõuluvana oma liulaskmis oskust ning kukkus ninali lumehange. Neid oli sel sadu ning kõik vähemalt meetrised.
Arvan et mul tuli see hästi välja, Kuigi autori kohta oli raske infot otsida.Kuna kogu info mis ma leidsin oli soome keeles, kuna autor on soomlane.

               
                  Eliis.





"Minecraft Blockopedia"Alex Wiltshire Mathias Järve



   "Minecraft Blockopedia"   

  Alex Wiltshire


Alex Wiltshire on mängur kes on kirjutanud paar raamatut mängust nimega "Minecraft". Kahjuks temast pole internetis  kirjas 😒. 

See raamat räägib erinevatest blockidest